Najważniejsze zasady dezynfekcji w hotelu
Dbanie o higienę w ośrodkach noclegowych jest niezwykle istotne nie tylko w czasach epidemii ale również na co dzień. Odpowiednie przygotowanie hotelu lub lokalu gastronomicznego pozwoli zadbać o bezpieczeństwo pracowników oraz klientów. Dokładne mycie i dezynfekowanie rąk oraz powierzchni jest bardzo istotne w zapobieganiu rozprzestrzeniania się zakażeń.
1) Częste mycie rąk wysokiej jakości mydłami w płynie
Regularne mycie rąk dobrej jakości preparatami jest skuteczną metodą na pozbycie się patogennych mikroorganizmów.
2) Stosowanie środków do dezynfekcji rąk
Zalecamy stosowanie płynów na bazie alkoholu propylowego lub etylowego tylko ze sprawdzonych źródeł, ważne jest też aby środki te były z dodatkami substancji nawilżających np. gliceryny.
Pragnąc zwiększyć bezpieczeństwo gościa, warto zaopatrzyć obiekt noclegowy w dozowniki ścienne z długim ramieniem dozującym, uruchamianym za pomocą przedramienia. Pojemnik z preparatem dezynfekującym można uzupełnić dopiero po całkowitym opróżnieniu, umyciu i zdezynfekowaniu zbiornika na płyn.
3) Pielęgnacja skóry rąk
Częste mycie i dezynfekowanie rąk, niestety wysusza skórę.
Celem zmniejszenia negatywnego wpływu stosowania preparatów odkażających należy możliwie często stosować środki nawilżające i natłuszczające skórę.
4) Kiedy stosować preparaty do dezynfekcji powierzchni?
W dzisiejszych czasach dezynfekcję należy stosować zawsze, gdy istnieje ryzyko zakażenia. Środki dezynfekujące powierzchnie przeznaczone są do użytku zarówno w placówkach medycznych, jak i w obiektach pozamedycznych np. hotelach, salonach spa czy lokalach gastronomicznych.
W swojej ofercie mamy szeroki wybór preparatów ze sprawdzonych źródeł o potwierdzonym działaniu eliminującym bakterie, drożdże, wirusy i prątki gruźlicy. Proponowane środki nadają się do każdego typu materiałów, od stali, niklu i aluminium, przez porcelanę, gumę i inne tworzywa sztuczne.